Om reisemålene 

Tenk deg den typiske alpeturen. Det er enkelt og fint, man kommer seg dit via et par kjappe klikk på internett. På afterskien er det hæla i taket, og du drar tidlig hjem for å få mest mulig ut av den neste dagen. Tidlig på morgenen har du fått en super tur i pudderet, men nå har resten av turistene også kommet ut for å kjempe om godsakene. I heiskøen som nå øker eksponentielt har du alt for god tid til å stifte nye bekjentskaper, mens du ser at Ola fra parallellklassen på videregående kaprer den siste urørte snøflekken under heisen.  

Å velge et reisemål utenfor allfarvei har mange plussider. For det første får man oppleve fremmede kulturer, og det er nye eventyr også etter at heisen stenger.  Man kan naturligvis ikke stille med  puddergaranti, men om man skulle være uheldig å treffe feil så reiser man i det minste hjem med et påfyll av inntrykk fra et land med en sterk historie, fremfor å bare ta med seg hjem fylleangst og et eneste sort hull fra afterskien. Men det var i verste fall. I beste fall er det full klaff, og da er man i et område der dyp og lett snø kan vare hele uka. 

Hvorfor reiser ikke alle dit hvis det er så bra da? Fordi det krever mer enn en "vanlig" reise. Informasjon om steder er mer enn et tastetrykk unna, og man risikerer at informasjonen ikke er pålitelig. Her har vi gjort undersøkelsene for deg, så du slipper å kjøre 18 timer omvei når Google Maps ikke er oppdatert på vinterstengte veier, slik vi måtte i Georgia. Du kan med andre ord lene deg tilbake mens noen andre tar seg av alt fra hotellbookinger til å legge på kjettinger i snøstorm.


Både Kosovo og Nord-Makedonia ligger på Balkan, og var del av det tidligere Jugoslavia

Kosovo er Europas yngste land etter at de erklærte seg uavhengige fra Serbia i 2008, men det er fremdeles mange land som ikke anerkjenner dem som en selvstendig stat. Deres nyere historie er sterk og full av konflikter, med Jugoslavia-krigene og Kosovokrigen på 90-tallet. Kosovo ranker blant de nederste landene i Europe på lister over både BNP og HDI, og er et land det er verd å legge igjen noen av de rike norske kronene i. Turisme kan være med å tilføre mye for land i utvikling, både direkte gjennom pengene som brukes der, men ikke minst indirekte ved at man viser frem reisemålet til andre
Se bare på dette eksempelet om hva surfeturismen har gjort på øya Siargao!  

Helt sør i Kosovo ligger skisenteret Brezovica i Sharrfjellene på grensen til Nord-Makedonia. Det er et skisenter som har vært investert mye i da de ble bygget, men som dessverre har fått forfalle.  Det er kun et fåtall av heisene som går, og man vet aldri helt når de åpner, eller hvilken heis som åpner hvilken dag. Hotel Molika som vi skal bo på er et digert hotell som var populært da det ble bygget i 1985, men ettersom investeringene også her har uteblitt har også gjestene forsvunnet. Her skal man absolutt ikke forvente noen luksus, men derimot et autentisk hotell som tar deg med tilbake til gamle Jugoslavia.  

Hotel Molika
Hotel Molika

I Nord-Makedonia gikk det roligere for seg under oppløsningen av Jugoslavia, men også her har det vært opprør og uroligheter mellom ulike etnisiteter, der de kom til en fredelig løsning i 2001. Etter dette har diskusjonene dreid seg om navn på landet, siden Makedonia også er en provins i Hellas. Kort oppsummert ble "Nord" lagt til foran Makedonia i 2018, og alle parter var fornøyde. 

I skisenteret Popova Shapka har også infrastrukturen har sett bedre dager, men snøforholdene er gode, og det er det viktigste! Mulighetene for å finne den beste snøen øker også betraktelig med catski der lokale, erfarne catskiguider viser oss sine beste spots.

Vi har valgt å gå for enkle, budsjettvennlige alternativ fremfor luksus på hele turen både for å holde prisene nede, men minst like mye for å få en mer autentisk opplevelse. 

Hvorfor Deeper reiser nettopp hit? Tidligere erfaringer fra stedet har vært veldig gode, med dyp, lett snø som kan vare lenge siden dette er blant Europas minst besøkte land. Det er et billige land å oppholde seg i, og det er land det er bærekraftig å legge igjen pengene sine i. I tillegg er det kort reisetid, med direktefly til Pristina og kort vei videre.